სატაცური .. შეყვარებულთა თანამზრახველი!!!

სატაცური ევროპული დელიკატესი და გაზაფხულის მთავარი ბოსტნეულია, იგი არეგულირებს სისხლში შაქრის დონეს!
ძველბერძნული ლეგენდის თანახმად უძლიერეს გმირს თესეის გაუჩნდა ლტოლვა უმშვენიერესი პერიგონას მიმართ. პერიგონა გაიქცა და ველზე წამოზრდილს სატაცურის ბუჩქბს სთხოვა დაემალათ – და არასოდეს შეჭამდა სატაცურს.. სატაცურმა დამალა. ამიტომ ძველ საბრძნეთში აკრძლული იყო სატაცურის კულინარიაში გამოყენება. სამაგიროდ მისი ტოტებით რთავნენ ახალდაქორწინებულებს!
ჩეხები მას უწოდებდნენ ჯადოქრის კიტრს, და ცდუნების ხილს, ხოლო ფრანგები სატაცურისგან მომზადებულ წვნიანს მიირთმებდნენ ვახშმად, რათა გაემყარებინათ ქორწინება და ჰქონოდათ ოჯახში ბედნიერება!
ეს სტაცურისებრთა ოჯახის საკვებად ვარგისი წარმომადგენელი გამოირჩევა არა იმდენად შესანიშნავი გემოთი. არამედ თავისი უნიკალური შემადგენლობით. მისი ყლორტები შეიცავს ადამიანის ორგანიზმისთვის აუცილებელ ბეტა კაროტინს და ხოლინს, ტიამინსა და ნიაციდს, ასკორბინისა და ფიოლინის მჟავეებს, კალციუმს და მაგნიუმს, კალიუმსა და რკინას, ნატრიუმს, ფოსფორს, მაგანეცს, სპილენძს.
სატაცური (Спаржа, аспарагус, Asparagus) 1,5 მ. სმაღლის მრავალწლოვანი ბალახოვანი, ბუჩქისებრი მცენარეა. არაპრობლემური და ყინვაგამძლეა. იგი კარგად გრძნობს თავს როგორც ველურ პირობებში, ასევე კულტირებული სახითაც. ერთ ადგილას შესაძლებელია იზრდებოდეს 20 წელი და 50-მდე ამონაყარი გაიკეთოს. გარეგნულად წიწვოვან მცენარეს წააგავს. არსებობს სამი ფერის: მწვანე, თეთრი და მელნისფერი.
სატაცური ორსქესიანი მცენარეა. ზოგი მამრობითი ყვავილების მატარებელია, ზოგი მდედრობითის.
ფესვთა დაყოფით და კალმით გადარგვა ხდება ადრეულ გაზაფხულზე ან გვიან შემოდგომაზე.
მრავლდება თესლიდან – დაჩითილების მეთოდითაც. მარამ უნდა გაოამჟღავნოთ მოთმინება- დათესვიდან 1. 5 თვის შემდეგ აღმოცენდება.
მსოფლიოში მრავლად არის სატაცურის პლანტაციები და სათბურები. ხშირად მის ყლორტებს აგროვებენ პირდაპირ ნიადაგის ნახეთქებზე – მიწის ქვეშ, ვიდრე მზის სხივები მოხვდება და გამწვანდება. ასე კარგად ინარჩუნებს საკვებ ღირებულებას.
საკვებად გამოიყენება ადრე აპრილიდან მაის- ივნისამდე ამოსული ყლორტები. შეუცვლელია მედიცინაშიც, როგორც დეკორატიული მცენარეც.
წყარო: https://www.facebook.com/

კომენტარები

კომენტარი